Eindejaarsrally op komst!

Historisch gezien is december een erg sterke beursmaand met een bovengemiddeld rendement. Dit jaar is echter een vreemde eend in de bijt. De langdurig hoge volatiliteit en grote verliezen hebben menig belegger doen schrikken.

Positief nieuws

Afgelopen week hebben sommige fondsen aan de AEX een spurt omhoog laten zien. Fortis ging met een stijging van 54% voorop. De Belgische staat gaat het belang van 11,6% dat ze hebben in BNP, misschien inbrengen in de Fortis holding. Het Hof in Brussel heeft de verkoop van Fortis bevroren en de aandeelhouders krijgen alsnog de kans om er over te stemmen. De Nederlandse staat blijft echter eigenaar van de onderdelen die ze heeft overgenomen, laat een woordvoerster van het ministerie van Financiƫn weten.

TomTom steeg ook in een stroomversnelling naar een winst van 39%. Het advies van SNS werd verhoogd van reduce naar buy. De negatieve ontwikkelingen zijn al ingeprijsd volgens een SNS analist en er wordt een sterk herstel verwacht in 2009. Tele Atlas heeft daarnaast een overeenkomst getekend met Hyundai Motor, er zijn geen financiele details bekend gemaakt.

Aegon en ING waren deze week ook erg sterk en kregen er beide ongeveer 20% bij. Dit is echter geen garantie voor een verdere stijging. Als het sentiment omslaat kunnen de banken weer zware klappen gaan krijgen komende weken.

Eerste 2 weken

De AEX opende 1 december op een stand van 252,82 punten. Met het slot van afgelopen vrijdag van 247,45 punten hebben we deze maand dus nog geen winst te pakken. Als we echter de stijging van de AEX bekijken vanaf het laagste punt op vrijdag 5 december, zitten we op een winst van 9%.

Traditioneel gezien is de eerste week van december nog erg zwak, dit komt ook overeen met de statistieken van dit jaar. Als we uitgaan van een sterke eindejaarsrally van 20% voor dit jaar, hebben we nog een stijging van 11% voor de boeg. Dit brengt de AEX op een stand van 275 punten. Toch een mooie afsluiting van dit jaar, na alle ellende op de beurs.

2009

Nu het jaar 2008 op zijn einde loopt, gaan de voorspellingen voor volgend jaar er aan komen. Wat zijn de aandelen die interessant zijn en welke kunt u het beste links laten liggen. Wij wachten nog met een vooruitblik totdat er meer informatie uit Amerika beschikbaar is over de autoindustrie. Deze cruciale bedrijfstak met vele werknemers staat op omvallen, iets wat de Verenigde Staten zich niet kunnen permiteren om te laten gebeuren.

De autoindustrie heeft voor vele miljarden aan openstaande leningen. Mochten die onbetaalbaar blijken, dan kunnen we ons opmaken voor een daling van de AEX naar rond de 180 punten.

Als de regeringen in samenspraak met de bonden tot een oplossing kunnen komen en de economie blijven stimuleren, dan kan het allemaal meevallen. Toch zullen we nog een lagere bodem zien dan de 218 punten uit 2003. Onze voorspelling is dat we de 200 punten gaan aantikken in 2009. Daarna wordt een langdurig en langzaam herstel ingezet, het zal vele jaren duren voordat we weer rond de 500 punten zitten.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook onze artikel Dogs of the Dow!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.