Beleggen in goud

Als er één product de laatste jaren vrijwel alleen maar stijging heeft laten zien, is het goud. De goudprijs is al jaren onderwerp van gesprek op de beurs, want goud doet het goed. Wie – pak hem beet – zes jaar geleden investeerde in goud, is daar nu ongelooflijk rijk mee geworden. In tien jaar tijd is de goudprijs van 400 Amerikaanse dollars (USD) gestegen naar 1800 Amerikaanse dollars. Een stijging van 450%. Beter dan aandelen?

Schaarste en waarde

Goud is een waardevast product. Zeker in tijden van onzekerheid, waarin de geldprijs slingert van hoog naar laag, biedt goud houvast. Daarbij is er met goud sprake van schaarste. De goudprijs neemt toe, omdat de mijnen leegraken en de vraag toeneemt.

Hetzelfde geldt voor andere edelmetalen als diamanten, maar daarvoor zijn de risico’s wel weer heel anders.

Beleggen in goud?

Wil jij beleggen in goud? Dat kan op verschillende manieren:

  • Je kunt gewoon gouden munten kopen en een verzameling aangaan van gouden munten van over de hele wereld.
  • Je kunt ook goudbaren kopen.

Gouden munten

Gouden munten zijn erg geliefd onder verzamelaars. Die combineren het beleggen met een nieuwe hobby: munten verzamelen. Er worden veel gouden munten uitgegeven met diverse waardes. De waardes van die munten stijgen naarmate de goudprijs stijgt. Je kunt denken aan Zwitserse munten, maar ook Zuid-Afrikaanse en Canadese munten zijn erg geliefd.

Gouden baren

Wie geen zin heeft in gedoe kan gewoon gouden baren kopen. Je koopt dan een gewicht in goud (ounces). Dat gewicht representeert een bepaalde waarde, die – als het goed is – verder toeneemt. De gouden baren kun je natuurlijk thuis bewaren, maar veiliger is om ze in een kluis op te slaan en genoegen te nemen met een certificaat.

Hefboom

Ook bij het handelen in goud kun je gebruik maken van een hefboom. Een hefboom zorgt ervoro dat je met minder geld meer aan goud kan kopen. Stel je voor dat de hefboom 1 op 20 is (1:20). Je kunt dan in plaats van €1.000 (die je in je zak hebt) voor €20.000 aan goud kopen. Hiermee kun je dus enorm veel waarde  creëren, zonder dat je het geld daadwerkelijk hebt.

Stijgende prijzen

Zoals gezegd is de goudprijs gestegen van $400 naar $1800 per ounce. De economische crisis speelt hierbij een belangrijke rol. Er zijn beleggers die zeggen dat de goudprijs nog verder zal stijgen. Echter dien je je ook af te vragen wanneer het hoogtepunt bereikt is? Want er moet een plafond zijn.

In onderstaande grafiek kun je zien dat de prijs russen 2012 en 2013 amper meer gegroeid is. Het is dus lastig te voorspellen of de stijging zoals in de voorgaande jaren, weer wordt opgepakt.

Goudprijs grafiek

Indirect beleggen in goud via goudmijnen

Als je wel wil beleggen in goud, maar niet in goudproducten, kun je ook indirect in goudmijnen beleggen. Koop dan mijnbouwaandelen. De koers van een goudmijn reageert vaak nog sterker op de koers dan de grondstof goud. Stijgt de goudprijs? Dan stijgt het mijnbouwaandeel nog verder.

Wie in goudmijnen belegt, belegt in aandelen. Je zal dus op zoek moeten naar een bedrijf dat goudmijnen bezit en de kwaliteit van dergelijke bedrijven moeten bepalen aan de hand van een analyse.

Momenteel wordt het meeste goud gewonnen in Zuid-Afrika en China.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.