Hoe kun jij beginnen met beleggen?

Als je benieuwd bent hoe jij kunt beginnen met beleggen, zijn er twee opties die je hebt. Je kunt direct beginnen met beleggen en op korte termijn proberen rendement te behalen. Of je neemt er meer de tijd voor en belegt voor de langere termijn.

 

Op korte termijn beleggen

Als je er niet van houdt om jaar in jaar uit dezelfde aandelen te hebben, kun je kiezen om op korte termijn te gaan beleggen. In vakjargon wordt daar de term speculeren voor gebruikt. Vaak worden aandelen al weer binnen enkele uren of soms enkele dagen verkocht. Je speelt in op de actualiteiten.

Korte termijn beleggen is risicovoller dan beleggen op de lange termijn. Echter is het rendement vaak behoorlijk hoger.

 

Hoe werkt beleggen op de korte termijn?

Wie voor beleggen op de langere termijn kiest, houdt aandelen  vaker enkele jaren vast. Daarbij is het dus van belang dat je als belegger veel vertrouwen hebt in een bedrijf. Je investeert hier immers in en verwacht dat het  bedrijf winst gaat maken.

Aandelen die snel dalen of stijgen zijn interessant voor speculeren. Hier is in korte tijd veel winst mee te behalen. Wat je daarvoor moet doen is zowel de aandelenkoersen als de actualiteiten goed in de gaten houden.

Speculeren (beleggen op korte termijn) is dus intensiever dan beleggen op de langere termijn, omdat je er actueel op in moet spelen.

 

Bijvoorbeeld: Acompany

Stel je voor dat er een bedrijf is (Acompany) dat zeer waarschijnlijk wordt overgenomen door een veel groter bedrijf, de internationale speler Company Global. Iedereen verwacht dat dit probleemloos verloopt, maar dan ineens blijkt de overname niet te zijn goedgekeurd. Het aandeel van Acompany krijgt een enorme knauw. Het aandeel verliest de helft van zijn waarde.

Wie als belegger kort voor die daling short was gegaan, had veel geld kunnen verdienen. Maar je moet zo’n keldering wel aan zien komen en dus goed het nieuws volgen.

Bovengenoemde situatie deed zich in 2013 voor met het transprotbedrijf TNT Express dat zou worden overgenomen door de grote internationale concurrent UPS. Dat werd niet goedgekeurd.

Ook na de vrije val van het bedrijf (Acompany/ TNT Express) was nog veel geld te verdienen. Beleggers kochten de aandelen en wachtten tot ze weer meer waard werden. Beleggers die hier veel geld aan hebben verdiend gebruikten een hefboom van 1:10. In plaats van 2.000 aandelen kochten ze er dus 20.000 en met dat die €1 waren gestegen was de winst maar liefst €20.000. En dat in slechts een paar dagen tijd.

 

Nieuws en actualiteiten

Wie belegt op de korte termijn moet het nieuws in de gaten houden. Echter, ook het nieuws zit er wel eens naast. Je kunt dus nooit helemaal vertrouwen op het economische nieuws en dat is vrij simpel. Een brenger van nieuws loopt achter de feiten aan. Het nieuws is al gebeurt en met dat jij het te horen krijgt, kunnen er tal van ontwikkelingen zijn geweest die het nieuws weer hebben veranderd.

Maar met een beetje gezond verstand kom je wel verder. Als een aandeel flink is gedaald, maar wat niet in het nieuws is, zal het ook wel weer gaan stijgen. Dat denken ook veel andere beleggers en samen kopen zij aandelen, waardoor de prijs ook inderdaad weer omhoog gaan.

Een tv-presentator heeft echter ook veel invloed. Vertelt deze dat het aandeel in Douwe Egberts al dagen stijgt zonder dat hier een reden voor is, dan zullen veel korte termijn beleggers hun Douwe Egberts aandelen verkopen. Daarmee zal het aandeel uiteindelijk gaan dalen.

Wees dus kritisch als je het nieuws volgt.

 

De vaste patronen

Wat altijd werkt is de vaste patronen volgen. Mensen die anti-beleggen zijn, vinden dat speculeren op gokken lijkt. Dat is niet helemaal waar, want op gokken kun je vrijwel geen invloed uitoefenen. Op speculeren wel. Door de vaste patronen van een aandeel te volgen, kun je bepalen of dit ‘in lijn is’ met het verloop door de jaren heen.

Lastig blijft het altijd om te bepalen of een koers op korte termijn zal stijgen of zakken. Echter, wat je zeker weet is dat een stijgende lijn nu in de toekomst een keer moet gaan dalen en andersom. De vraag is: wanneer?

Hoe meer je kan inschatten wat de vaste patronen gaan doen (zoals de ervaren beurstijgers intussen kunnen) is hier heel veel geld te verdienen op zeer korte termijn.

 

Op lange termijn beleggen

De langere termijnbeleggers hebben doorgaans meer geduld. Zij vinden het niet erg op aandelen langere tijd in hun bezit te houden en vinden schommelingen in de beurskoersen helemaal niet interessant als ze op korte termijn kijken.

Bij lange termijn beleggen gaat het om de waardestijging van een aandeel in een aantal jaren. Een groot voorbeeld van een lange termijn belegger is ’s werelds bekendste belegger Warren Buffet. Hij had aandelen soms tientallen jaren in zijn bezit alvorens er iets mee te doen. Voor de goede orde: Warren Buffet is met vele miljarden één van de rijkste mensen op aarde.

 

Hoe werkt beleggen op de lange termijn?

Het meest voorkomende bij beleggen op de langere termijn is dat een belegger aandelen koopt in bedrijven. Alvorens tot de aanschaf van dergelijke aandelen over te gaan, zal hij een bedrijf analyseren. Het is belangrijk om precies te weten wat er in een bedrijf gebeurt. Het bedrijf moet immers gaan groeien en door een goede analyse kan een belegger dat vertrouwen krijgen.

Aandelen kopen in een onbekend bedrijf is dus niet handig. Wil je dus investeren in een bedrijf? Bedenk je dan de volgende punten:

  • Is het bedrijf waarin je wil investeren een bestaand (sterk) merk?
  • Is er sprake van een gezond management?
  • Hoe presteert het bedrijf tegenover haar concurrentie?
  • Wat is het verleden van dit bedrijf?
  • Hoe gezond zijn de financiën van het bedrijf?
  • Is er toekomstperspectief voor het bedrijf/ de markt van het bedrijf?
  • Wat is de winst per aandeel?

Antwoorden op deze vragen zijn bedrijven die beursgenoteerd zijn, verplicht te geven. In de jaarrekening van een bedrijf vind je die. Het kost zeker tijd om dit allemaal te analyseren, maar het draagt wel bij aan een winstvolle belegging.

 

Winst per aandeel

Op de lange termijn beleggen betekent dat je alleen profiteert bij een winstvolle verkoop van die aandelen. Er zijn bedrijven die je tussendoor belonen met dividend. Dat is een jaarlijks deel van de winst. Dit zullen korte termijn beleggers niet hebben, omdat ze een aandeel zelden een jaar vasthouden.

Dividend is niet verplicht. Niet alle bedrijven keren dividend uit. Ook als de winsten tegenvallen kan het zijn dat bedrijven geen dividend uitkeren.

 

Lange termijn

Wie op de lange termijn wil gaan beleggen moet om kunnen gaan met stress en niet wakker liggen van een onbekende toekomst. Je weet immers nooit waar het heengaat met een aandeel. Je kunt hierbij het beste een strategie ontwikkelen. Stel jezelf de volgende vragen en geef daar een concreet antwoord op:

  • Wanneer verkoop je bij winst?
  • Wanneer verkoop je bij verlies?

 

Verkopen bij winst

Een winst in het oog houden is goed. Je weet wat je doel is en waar je naar toe gaat werken. Is de winst behaald? Dan verkoop je je aandelen, of een deel ervan.

 

Verkopen bij verlies

Ook bij verlies kan het goed zijn om een strategie te hanteren. Laat jezelf niet verder wegzakken in verlies en neem je verlies. Op die manier weet je ook hoe dramatisch het op zijn slechts af kan lopen. Hoe gek dat ook klinkt, dat biedt zekerheid.

 

Waar kun je op lange termijn beleggen?

Wil je geholpen worden met het beleggen op lange termijn? Dan kun je denken aan een vermogensbeheerder. Ook kun je bij je eigen bank terecht. Als je weinig verstand hebt van beleggen, dan kun je je richten op een beleggingsfonds.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.