AEX in nauwe trading range

De AEX is deze week positief gesloten op 212.71 punten. Een magere winst van 0,91 punten ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag. Positieve reacties op het plan van de FED om staatsobligaties en slechte hypotheken op te kopen en voorspellingen over een krimpende wereldeconomie.

Krimpende wereldeconomie

Zowel de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Dominique Strauss-Kahn als Wereldbankpresident Robert Zoellick voorspellen een krimp van de wereldeconomie in 2009. Het vertrouwen in de economie is ernstig beschadigd, consumenten besteden minder en de prijzen van grondstoffen zijn hard gedaald.

Millenniumdoelen

Ontwikkelingslanden dreigen extra hard geraakt te worden door de economische teruggang. Nationale regeringen moeten harde beslissingen nemen over waar het geld uit de begroting aan besteed kan worden. De Millenniumdoelen zijn acht concrete doelstellingen om de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. In 200 hebben 189 landen afgesproken om voor 2015 deze problemen aan te pakken. Er moet voor gewaakt worden dat deze doelstellingen door de economische crisis niet uit het oog worden verloren.

Plan FED

De Federal Reserve (Fed) gaat de komende maanden voor maximaal 300 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties opkopen om de geldhoeveelheid te verruimen. Ook zal er voor 750 miljard dollar extra aan “giftige” producten van banken worden opgekocht.

Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk besloten eerdere deze maand tot dezelfde maatregelen en in Japan koopt de Centrale bank al sinds de jaren negentig staatobligaties op. Doel van deze maatregelen is om de rentetarieven omlaag te brengen en geld in de markt te laten stromen.

Inflatie

Door extra geld in de markt te brengen hopen deze landen deflatie te voorkomen. Zodra de comsumenten door hebben dat prijzen aan het dalen zijn, stellen ze hun aankopen uit. Het uitstellen van de aankopen door consumenten in de hoop om de producten goedkoper aan te kunnen schaffen is funest voor de economie. De overheden willen juist dat consumenten meer gaan spenderen zodat de economie weer op gang komt.

Trading range

Vrijdag 6 maart schoot de AEX door de 200 punten grens, behaalde een laagste koers van 198,22 punten en sloot op 199,50 punten. Maandag 9 maart sloot de AEX ook nog onder de 200 punten, daarna ging het weer opwaarts.

De komende weken zit de AEX gevangen in een trading range tussen de 200 en 220 punten. Een neerwaartse doorbraak van de 200 punten grens brengt een daling tot 175 punten in zicht. Mocht de aex de 220 punten opwaarts doorbreken kunnen we ons opmaken voor een stijging richting de 260 punten.

Volatiliteit

De hoge volatiliteit is nog steeds niet uit de markt. Voor de actieve belegger betekent dit dat hij met zijn handen aan de knoppen moet zitten. Korte ritjes maken kan op dit moment erg veel winst opleveren. De lange termijnbelegger kan de uitslagen omlaag nog steeds gebruiken om zijn posities tegen aantrekkelijke prijzen uit te breiden.

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggr.nl en haar redactie accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden.

Nieuw in de wereld van beleggen? Doe online en gratis onze beleggingscursus.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.