Beleggingstips

Bent u op zoek naar dé ultieme beleggingstips waarmee u dat hoge rendement kunt realiseren? U krijgt van ons 10 duidelijke en simpele beleggingstips die zowel de startende als de gevorderde belegger zou moeten kennen en toepassen!

Start met beleggen

De eerste van deze beleggingstips spreekt voor zich: start met beleggen! Als u wilt genieten van uw geld door het uit te geven, zult u ook dat hoge rendement moeten maken! Dit is de enige manier om vermogen over te houden op uw bankrekening! Als u gaat sparen is het risico erg groot dat u niet het maximale rendement behaalt. Dat betekent dat u later minder geld over heeft om aan uw kinderen, een ruim pensioen, kunst, of goede doelen te besteden!

Los schulden af

Heeft u grote schulden of schulden met hoge rentelasten, los deze dan af voordat u begint met beleggen! De rente die u op uw schulden betaalt is vaak heel hoog! Wellicht hoger dan de rendementen die u gemiddeld gezien kunt behalen met uw beleggingen. Een uitzondering is uw hypothecaire lening, die een mooi rendement oplevert met weinig risico. Dit rendement is mogelijk doordat de rente fiscaal aftrekbaar is.

Beleg voor de lange termijn

Beleggen is een lange termijn planning; over de kortere periodes kunt u als belegger grote winsten én verliezen maken. Als de beurs net flink is gedaald en u heeft op dat moment uw geld nodig, kan dit een groot probleem opleveren! Geduld is op zo een moment het beste medicijn! Als u uw geld pas over 10 jaar nodig heeft is er alle tijd om een eventuele beurswond te laten dichten.

Spreid uw beleggingen

Spreid uw geld over verschillende effectensoorten, regio’s en sectoren. Investeer gespreid in aandelen, vastgoed en obligaties en laat een gedeelte van uw geld cash op uw spaarrekening staan. Door het spreiden van uw beleggingen over verschillende beleggingsinstrumenten verlaagt u uw risico’s. Aandelen, opties, vastgoed, edelmetalen of beleggingsfondsen zijn enkele mogelijkheden om in te beleggen en bieden u een kans op een mooi rendement.

Snap de markt

Het is een oude wijsheid dat u nooit moet beleggen in zaken waar u niets van af weet. Vergaar dus informatie voordat u ergens in stapt. Zoek op internet voor inlichtingen, lees beleggersbladen en de kranten! Neem ook de prospectus en financiële bijsluiter door van de belegging die u wilt doen. Deze zijn niet altijd even makkelijk te begrijpen, vraag desnoods een financieel adviseur om het samen met u door te nemen.

Discipline

Veel handelen is leuk, maar weinig handelen levert u vaak evenveel of zelfs meer rendement op! Voor iedere aankoop en verkoop betaalt u transactiekosten en die rekening kan aardig oplopen. Handel daarom niet teveel en wijk niet onnodig van uw lange termijn strategie af. Deze tip vereist discipline maar betaalt zich dubbel en dwars terug!

Neem winst en verlies

Stel een verkoopmoment vast, voordat u een beleggingsproduct koopt. Dat kan bij een bepaalde stijging of daling van de beurskoers van het product zijn. Dit verkoopmoment kunt u ook af laten hangen van veranderingen bij het bedrijf of sector waar u in investeert. Nog belangrijker dan het kiezen van het moment is ook het geven van de verkooporder. Een goede regel voor tijdens het beleggen is dat u op zo een moment consistent moet zijn en uw gevoelens opzij moet zetten!

Beleg doordacht

U neemt het op tegen een grote markt met heel veel andere slimme en getrainde beleggers, het zomaar kopen en verkopen van aandelen op uw gevoel geeft hier een erg kleine kans op winst. Onderzoek de koopwaardigheid van een product, kijk op internet voor informatie, volg de koers en zoek naar beoordelingen van uw belegging. Selecteer hieruit vooral de goede informatie waar u wat aan heeft. Heeft u daar geen tijd voor of zin in, schakel dan een goede adviseur in. Nergens krijgt u echter een garantie op rendement!

Let op de risico’s en de kosten

Elk beleggingsproduct heeft bepaalde risico’s! Hoe vaker de woorden “gegarandeerd” en “hoog rendement” in de folder staan; des te meer moet u voor onheil waken. Neem voor dat u een beleggingsproduct koopt de financiële bijsluiter en het prospectus goed door en zoek informatie uit meerdere bronnen. Let ook op de kosten, verborgen of niet, ze kunnen uw rendement flink beperken. Naast de transactiekosten en bewaarloon kan er van alles in de kleine lettertjes geregeld zijn.

Vermijd stress

Beleggen is leuk, het kan alleen wel stress opleveren als de koersen dalen! Beleg dus niet te risicovol als een grote waardevermindering van uw portefeuille u slapeloze nachten kunt opleveren. Alle banken hebben tegenwoordig vragenlijsten om voor u een risicoprofiel te bepalen. Neem de tijd om deze in te vullen en beleg niet risicovoller dan aanbevolen.

We hopen dat u als belegger iets op heeft opgestoken van onze beleggingstips en dat u ze in de praktijk toe gaat passen, succes met het beleggen!