Tweede ronde voor de financiële crisis, volgt er een knock out!

Menig belegger is al murw geslagen door de dalingen van de beurzen wereldwijd. Het lijkt erop dat de financiële crisis in een tweede ronde terecht is gekomen. Het gevaar van een algemene knock out ligt op de loer. Een nog verder dalende beurs, massale ontslagen en kelderende huizenprijzen zijn reële opties.

Financiële injecties

Afgelopen maanden is er door beleggers en overheden al voor miljarden aan steun in de banken gestopt. Dit blijkt echter niet genoeg te zijn. Afgelopen weken komen er steeds meer berichten naar buiten, waaruit blijkt dat er een tweede ronde van financieringen nodig zal zijn. De autofabrikanten in de US krijgen nu ook miljarden aan steun uitgekeerd. In Nederland verzekeren steeds meer beleggers zich tegen het gevaar van faillisementen bij grote bedrijven.

Dalende beurzen

Historisch gezien zou de verkiezing van een nieuwe president in de Verenigde Staten de beurzen een boost omhoog moeten geven. Van een positiever sentiment is op dit moment nog niets te merken. Voor negatief sentiment zorgde wel de veel slechter dan verwachte werkeloosheidscijfers uit de US.

2009

Wellicht zit er een kleine nieuwjaarsrally in, zodra de beleggers en consumenten de economie in 2009 gaan beleven zal er echter grote neerwaardse druk komen. De economische crisis zal voor het eerst in Europa ook echt voelbaar worden voor iedereen. De beleggers hebben nu hun portefeuilles al zien halveren. Komend jaar zal de crisis ook merkbaar invloed hebben op de dagelijks uitgaven, werkgelegenheid en overheidsuitgaven.

Stimuleringsmaatregelen

Er is door de overheden wereldwijd al miljarden in de economie gestoken en er zullen nog vele miljarden nodig zijn. Vraag is echter waar die stimuleringsmaatregelen toe zullen leiden, alle regels van het stabiliteitspact dreigen opzij geschoven te worden. Voor de lange termijn kan dit een ernstige bedreiging vormen voor de Euro.

Huizenmarkt

Afgelopen maanden komen er met enige regelmaat berichten in de media over een stagnerende huizenverkoop en afvlakking van de stijging van de huizenprijzen. Steeds meer huizen worden te huur gezet omdat verkoop erg moeilijk is.

Ontslagen

Europe en ook Nederland zit met een krappe arbeidsmarkt, dit is een voordeel wat wij hebben boven de VS. Als bedrijven rode cijfers gaan schrijven, zullen er echter toch bezuinigingen aankomen. De uitzendbureau’s zullen dit als eerste merken, daarna zullen mensen met vaste contracten de dupe worden. Probleem daarbij is dat alle werknemers tegenwoordig erg specifiek geschoold zijn, zomaar aan de slag op een nieuwe functie is niet altijd mogelijk.

Ongewisse toekomst

De wereldwijde economie hangt aan een zijden draadje, dit betekent echter niet dat er geen oplossingen zijn. Er zijn eerdere recessies en depressies geweest. Iedere keer worden de beleggers, toezichthouders, overheden en consumenten uitgetest en tot nu toe verschijnt er iedere keer weer zonneschijn van achter de wolken. Vraag is alleen wanneer de herfst en zomer deze keer voor de economie weer gaan aanbreken.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.