Particuliere beleggers worden nogal eens beticht van weinig Self Control en een procyclische houding als ze aan het beleggen zijn. Kopen in een sterk stijgende beurs, vervolgens verkopen in een sterk dalende beurs en zelfs weer instappen in een wederom sterk stijgende beurs.
Redenen voor procyclisch handelenHet verkopen in een stijgende beurs, als de koersen nog niet te hoog staan, en omgekeerd het verkopen in een dalende beurs, als de koersen nog niet te laag staan, is niet erg. De aankoop en verkoop momenten moeten echter wel goed gekozen worden en daar zit meestal de angel. Meestal wordt er gekocht als de grootste stijging al voorbij is of verkocht als de beurs bijna op zijn laagste punt staat.Dit wordt in de hand gewerkt door het beleggersklimaat. Bij een stijgende beurs zijn de prognoses van de analisten optimistisch en is de sky de limit, bij een dalende beurs overheerst het pessimisme en zijn er alleen maar negatieve trends te vinden.
Op de lange termijn is een dergelijke emotionele koophouding verre van goed voor het rendement, voor het kopen en vasthouden is een goede zelfbeheersing noodzakelijk. Iedere belegger krijgt natuurlijk zin om te kopen als de beurs tot grote hoogten stijgt. De bij deze beursfase behorende kretologie is: “op de rijdende trein springen”, “de boot niet missen” en “beter laat dan nooit”. Vooral beginnende beleggers vertonen deze neiging. Kopen en vasthouden, maar ook verlies nemen als het nodig is, vergt soms stalen zenuwen.
Hoe dan wel: Self control
Een uitstekende manier om het onvoordelige procyclische beleggen te vermijden, die ook door ervaren beleggers wordt toegepast, is het periodiek investeren van een vast bedrag. U legt bijvoorbeeld 2500 euro in aan het eind van ieder kwartaal, onafhankelijk van de stand van de beurs op dat moment.U zult de ene keer op een hoog punt van de beurs kopen en de andere keer op een laag punt. Gemiddeld zult u echter niet teveel voor uw aandelen betalen, u streeft bewust geen timingvoordelen na. Extra voordeel is dat als de beurzen laag staan u relatief veel waar voor u geld krijgt en als de beurzen relatief hoog staan u niet teveel geld investeert.
Enige uitzondering op deze regel is de stop loss die gebruikt kan worden om uw beleggingen te verkopen als de markt door een bepaalde grens, ook wel trigger genoemt, heen breekt. Dit om onbeperkt koersverlies te voorkomen bij onvoorziene gebeurtenissen en heftig dalende koersen.
Stilzitten en rustig afwachten is dus het motto bij de Self Control strategie: rendement maakt u over de jaren!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.