Les 9: Wat je moet weten over sparen

Sparen en rente vormen de basis van iedere beleggingsportefeuille, iedere belegger heeft een bepaald percentage aan liquiditeiten! Deze buffer zorgt er voor dat u uw beleggingen in slechte jaren niet met een verlies hoeft te verkopen.

Wat is sparen?

Sparen is geld opzij zetten om door middel van rente het vermogen te laten groeien. U kunt sparen door geld op een spaarrekening te zetten, waar u na vaste periodes rente over ontvangt.

Spaarvormen

Sommige spaarrekeningen kennen beperkingen en voorwaarden waardoor u niet direct over uw geld kunt beschikken. Direct opneembare spaarvormen zijn spaarrekeningen waarbij u zonder wachttermijn of opnamekosten over uw spaartegoed kunt beschikken, hier staat dan wel een lagere rentevergoeding tegenover.

Spaarrekening

De spaarrekening is de basis van het sparen; een rekening waar de bank een vergoeding in de vorm van rente voor geeft. Deze rekening is meestal gekoppeld aan een betaalrekening die gebruikt wordt voor het dagelijkse betalingsverkeer van de spaarder.

Internetsparen

Bij internetsparen heeft u een spaarrekening die u alleen via het internet kunt beheren. Deze rekening is ook gekoppeld aan een betaalrekening. Omdat er voor de bank weinig kosten vast zitten aan deze vorm van sparen, krijgt u een iets hogere rente.

Deposito sparen

Bij deposito sparen zet u uw geld vast voor een bepaalde periode en krijgt u een hogere rente dan bij andere spaarvormen. Deze hogere rente krijgt u omdat er beperkingen en voorwaarden gelden om voortijdig bij uw geld te kunnen.Dit kan problemen voor u opleveren als u door onverwachte tegenvallers plotseling grote uitgaven moet doen, houdt hier dus ook rekening mee in uw financiƫle planning.

Spaarverzekeringen

Als u een spaarverzekering afsluit krijgt u de garantie dat u op een afgesproken datum een gegarandeerd bedrag van de verzekeraar krijgt. Om dat bedrag op te bouwen betaald u periodiek een premie aan de verzekeraar.De gegarandeerde uitkering is een groot voordeel van deze spaarvorm, net als bij deposito sparen kunt u in de tussentijd echter niet bij uw geld.

Levensloopregeling

Met de levensloopregeling kunt u fiscaalvriendelijk sparen om in de toekomst onbetaald verlof te financieren. U mag jaarlijks 12% van uw bruto loon sparen, zonder dat u hierover belasting betaalt!Het geld wat u spaart in deze regeling kunt u beleggen of op een spaarrekening zetten, het is slim om dit bedrag mee te nemen in het indelen van uw beleggingsportefeuille.

Spaarloon

Spaarloon is een spaarregeling waarmee u met een belastingvoordeel een bepaald bedrag kunt sparen; u betaald geen inkomstenbelasting over het gedeelte van uw loon dat u inlegt.Het geld dat u spaart telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing en wordt na 4 jaar uitgekeerd, onder voorwaarden kan het geld ook eerder vrij komen.

Waarom zou ik als belegger gaan sparen?

Sparen is geschikt voor alle beleggers en vormt een buffer in uw financiƫle planning. Welk percentage van uw portefeuille u op een spaarrekening zet, is afhankelijk van uw risicoprofiel en persoonlijke voorkeur.

Voordelen

  • Uw geld is zeer liquide: u heeft er direct beschikking over.
  • U loopt nagenoeg geen risico over uw spaargeld.

Nadelen

  • Het rendement is minder hoog dan bij andere beleggingsvormen.
  • Bij sommige spaarvormen staat uw geld voor een bepaalde periode vast.

 

<< Ga terug naar les 8 “Handelen in turbo’s”