Met het beleggen in turbo’s krijgt u de mogelijkheid om een onderliggende waarde te kopen of te verkopen, waarbij het grootste gedeelte wordt gefinancierd door de ABN AMRO. In dit laatste deel van de beleggingscursus kunt u de voordelen en nadelen van turbo’s ontdekken.
Hoe werken turbo’s?
Een turbo heeft een stoploss niveau, een financieringsniveau, ratio en natuurlijk een onderliggende waarde. Een turbo heeft altijd betrekking op een belegging in de onderliggende waarde.
Hefboomwerking
U belegt dus in een onderliggende waarde waarop de turbo betrekking heeft. Dit kan een aandeel zijn, maar ook een index, valuta, obligaties of grondstoffen. Het voordeel van deze constructie is dat er sprake is van een hefboomwerking, net zoals als bij opties, warrants en futures het geval is.
Financieringsniveau
De onderliggende waarde van turbo’s wordt met gedeeltelijk geleend geld gefinancierd, dit gedeelte wordt het financieringsniveau genoemd. De rest betaalt u zelf en dit is dan ook de waarde van de turbo. Het financieringsniveau groeit telkens aan met de opgelopen rente en wordt dagelijks aangepast.
Stoploss niveau
Om er zeker van te zijn dat u niet al uw geld kwijt raakt, is er bij iedere turbo sprake van een minimale koopwaarde of verkoopwaarde. Deze minimale koopwaarde of verkoopwaarde wordt het stoploss niveau genoemd en deze ligt altijd tussen de huidige waarde en het financieringsniveau in. Dit niveau wordt elke 15e van de maand aangepast.
Ratio
Iedere turbo heeft ook een ratio; deze geeft aan in welke mate u mee doet in een onderliggende waarde. Als de ratio 1 is, doet u 1 op 1 mee met de onderliggende waarde. Als deze 10 is, koopt of verkoopt u voor 1/10 deel de onderliggende waarde.
Wisselkoers
Een turbo kan ook betrekking hebben op een onderliggende waarde die in een andere valuta noteert dan de euro. Bij de waarde van deze turbo moet u dan rekening houden met een wisselkoers.
Long en short turbo’s
Er zijn 2 soorten turbo`s namelijk long positie en short positie. Bij een turbo long speculeert u op een stijging van de onderliggende waarde; bij de turbo short speculeert u juist op een daling van de onderliggende waarde.
Voorbeeld
Stel, u koopt Turbo X met een onderliggende waarde van 100 euro. U betaalt de bank dan een bedrag van 25 euro. De rest schiet de bank voor: het financieringsniveau. Door de koers te delen door de inleg komt u uit op de hefboom. In dit geval: 100 : 25 = 4. Dat houdt in dat de rendementsontwikkeling van de Turbo viermaal zo groot is als die van de onderliggende waarde. Dus als de koers van de onderliggende waarde 1 procent stijgt, heeft dat een waardevermeerdering óf vermindering van 4 procent voor de turbo tot gevolg.
Waarom zou ik beleggen in turbo’s?
Een turbo geeft enerzijds de mogelijkheid om in markten te beleggen die voor particulieren moeilijk te bereiken zijn. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan Rusland of Japan, goud of zilver, noem maar op. Ook is het mogelijk om met behulp van turbo’s geld te verdienen in een dalende beurs door short te gaan.
Voordelen
- Mogelijkheid om snel te profiteren van koersstijgingen en dalingen.
- Instappen met kleine bedragen mogelijk, door het financieringsniveau.
- Winstmogelijkheden zijn vele malen groter dan bij rechtstreekse beleggingen.
- Veel wereldwijde beleggingsmogelijkheden: indices, aandelen, obligaties, valuta en zelfs grondstoffen en edelmetalen.
Nadelen
- Vele malen risicovoller dan andere rechtstreekse beleggingen.
- Kans om uw gehele inleg te verliezen.
- Alleen geschikt voor ervaren en actieve beleggers.
- Veel tijd benodigd om de dagelijkse ontwikkelingen te volgen.