Als u wilt starten met beleggen moet u eerst een paar stappen doorlopen, van het selecteren van een bank of online broker tot het openen van een effectenrekening. Iemand die een huis gaat bouwen maakt eerst een plan, dit geldt ook voor beleggen. Een goed doordacht beleggingsplan uw kans op rendement een stuk groter!
Bank of online broker?
Als u al een rekening heeft lopen bij van de grotere banken in Nederland kunt u daar starten, bij al deze banken is genoeg informatie en expertise aanwezig om u te begeleiden bij uw eerste stappen op de beurs. Een andere mogelijkheid is u inschrijven bij een online broker zoals Alex.nl of Binck.nl, de dienstverlening bij de verschillende online brokers kan wel erg verschillen. Ook kunt u terecht bij zelfstandige vermogensbeheerders, dit is vooral interessant als u een groter vermogen tot uw beschikking heeft om te beleggen.
Beleggersprofiel
Het is slim om inzicht te krijgen in uw kennis en ervaring met beleggen, ook moet u bij uzelf nagaan hoeveel risico u bereid bent om te nemen. Hiervoor zijn tests ontwikkeld die u online in kunt invullen op de websites van de meeste banken of brokers. Door middel van dit risicoprofiel kunt u beter een keuze maken over welke beleggingsproducten voor u geschikt zijn en welke niet.
Effectenrekening
Als u effecten, beleggingsproducten zoals aandelen of fondsen, wilt kopen of verkopen heeft u een rekening nodig waar het geld op wordt bijgeboekt of van af wordt gehaald, deze rekening noemen we een effectenrekening. Aan deze rekening wordt een effectendepot gekoppeld, hierin worden alle beleggingsproducten die u gekocht heeft bewaard.
Ondertekenen
De AFM is bevoegd toezicht uit te oefenen op Nederlandse effecteninstellingen, volgens de huidige regels moeten banken met hun beleggers een schriftelijke overeenkomst aangaan. Deze Overeenkomst Effectendienstverlening moet u eerst ondertekenen, voordat u kunt gaan beleggen. Lees deze overeenkomst goed door voordat u uw handtekening zet.
Beleggingsproducten
Er zijn vele soorten producten waar u in kunt investeren, van beleggingsfondsen tot opties. Opties zijn geschikter voor de belegger die meer risico durft te nemen, fondsen en obligaties hebben een lager risicoprofiel en zijn een optie voor de voorzichtige belegger. Spreid u risico’s door de inhoud van uw portefeuille te verdelen over verschillende sectoren en werelddelen.
Verzamelen van informatie
Het kopen van effecten blijft uw eigen beslissing en het is aan te raden om u te verdiepen in wat u gaat kopen. Lees dus brochures, zoek op internet naar informatie of raadpleeg uw bank als u zaken nog niet begrijpt.
Starten met beleggen
Het geven van een opdracht tot kopen of verkopen noemen we een order. Beleggingsorders kunnen op verschillende manieren gegeven worden. De eerste manier is om ze telefonisch door te geven via een beleggingslijn, u krijgt dan een medewerker van uw bank aan de telefoon die aan u vraagt welke order u op wilt geven. Een andere manier is om te beleggen via internet, hiermee kunt u vanaf uw computer door middel van internetbankieren de orders rechtstreeks naar uw bank of broker verzenden. De laatste mogelijkheid is dat u langs gaat bij uw eigen bank voor het geven van een order.
Kosten
Aan het geven van een order zijn meestal geen kosten verbonden, als de aan- of verkoop niet lukt kost het u niets. Pas als de order is uitgevoerd worden er kosten in rekening gebracht, deze kosten worden transactiekosten genoemd en deze kunt u terug vinden op de website van uw bank of internetbroker of in brochures. De kosten die in rekening gebracht worden kunnen verschillen voor internetbankieren, de beleggingslijn of via een persoonlijk contactpersoon.
Bewaarloon
In de volgende hoofdstukken van deze cursus zullen we per effecten groep bekijken hoe het aankopen en verkopen werkt en aan welke zaken u moet denken. Als de order uitgevoerd is en de effecten bijgeschreven zijn op uw effectenrekening is er nog een kostenpost die er bij komt: bewaarloon. Dit is een vergoeding die uw bank of broker vraagt omdat uw effecten bij hen op een rekening staan.
We hopen dat u veel plezier aan het beleggen gaat beleven en veel heeft geleerd door het lezen van “Starten met Beleggen”. Vergeet echter nooit dat als de beurs omhoog gaat, hij ook weer naar beneden kan gaan.
De informatie op deze pagina is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggr en haar redactie accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden.