Waarom moet je brokers vergelijken voor je begint met beleggen? Die vraag wordt vaak gesteld. Het antwoord is vrij eenvoudig: een broker kost ook geld. Stel dat je € 1.000 te beleggen hebt, dan betaal je ook nog kosten per transactie. Maar die transactiekosten zijn niet de enige reden om brokers te vergelijken voor je begint met ergens beleggen.
In dit artikelen leggen we je uit welke factoren er nog meer bij komen kijken.
Brokers vergelijken
Steeds meer mensen willen beginnen met beleggen. Beleggen is immers de enige manier om nog baten uit je spaargeld te halen. Of je nu weinig risico, gemiddeld risico of veel risico neemt en of je nu een passieve of actieve belegger bent, je hebt allemaal een broker nodig. De broker is wat vroeger de beurs was. De broker is je tussenpersoon. Via de broker koop en verkoop jij aandelen, opties en ETF’s. Ook cfd’s, turbo’s en crypto worden door brokers aangekocht.
Omdat een broker geld verdient aan jouw trading, is het goed om van tevoren duidelijk te hebben waarop je een broker kunt selecteren. Hieronder sommen we de belangrijkste factoren voor je op.
#1 Transactiekosten
Transactiekosten zijn de kosten die je maakt, iedere keer als je een aandeel koopt of verkoopt. Die transactiekosten verschillen aanzienlijk. De ene broker rekent weinig tot geen transactiekosten, terwijl je bij een andere broker meerdere euro’s kwijt bent voor een transactie. Ben je dus van plan actief te gaan beleggen? Dan wil je dat de transactiekosten niet te hoog zijn. Ben je meer een passieve belegger? Dan maakt dit je niet heel veel uit.
Broker Plus500 is een voorbeeld van een cfd broker, die zeer lage transactiekosten rekent. Dat is een voordeel voor belegger. Plus500 verdient echter ook geld aan de cfd’s die je met ze aangaat. Het verdienmodel kan dus ook van broker tot broker verschillen. Lees hier een uitgebreide Plus500 review.
#2 Service
Als er iets is, wil je goed behandeld en geholpen worden. Service is dus ook een belangrijke factor. Er zijn brokers die alleen via de mail ondersteuning bieden. Ook zijn er brokers in het buitenland. Wees je er dan van bewust dat je daar niet in het Nederlands geholpen kan worden.
Het beste zoek je reviews van brokers op het gebied van service van tevoren heel goed uit.
#3 Gebruiksgemak
Een online broker biedt je vaak een handelsplatform. Dit dashboard kan soms erg ingewikkeld zijn. Wanneer je begint met beleggen kan het lastig zijn je te focussen en de juiste orders uit te voeren. Als we kijken naar Lynx, bieden zij heel veel mooie aandelen (waaronder prachtige Amerikaanse dividendaandelen), maar is het online platform niet heel eenvoudig in gebruik. Het went na een tijdje, maar het kan je als beginnende belegger wel afschrikken.
Cfd broker Plus500 heeft daarentegen een heel bescheiden dashboard, waarin je in één oogopslag kan zien waar je aan toe bent. Ook DEGIRO heeft een relatief gebruiksvriendelijke handelsomgeving.
#4 Voorwaarden
Voordat je wordt toegelaten bij een broker, moet je het eens zijn met de voorwaarden. Je dient een hele papierwinkel door te lezen, waarin van alles staat geschreven. Bijvoorbeeld over hoe je dient te betalen, wat er gebeurt wanneer je je transacties niet meer kunt betalen. Maar er staat ook in beschreven wat er gebeurt als aandelen verkocht moeten worden vanwege bijvoorbeeld een faillissement van een bedrijf. Deze voorwaarden zijn waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten als je staat te popelen om te beginnen met beleggen, maar het is wel heel raadzaam ze goed door te nemen. Dan weet je wat je rechten en plichten zijn en kun je goed onderbouwd beginnen aan het traden via je broker.
#5 Belastingen
Tot slot is het belangrijk om te beseffen dat je over je beleggingen belastingen moet betalen. Niet alleen inkomstenbelasting of vermogensbelasting, maar wanneer je dividend ontvangt ook dividendbelasting of bronbelasting als je belegt in het buitenland. Deze belastingen worden de ene keer door de broker, de andere keer door jou betaald. Het is goed om dat te weten, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.
Conclusie
Wil jij beginnen met beleggen? Dan ben je niet de enige, want steeds meer mensen kiezen voor beleggen nu de banken geen rentes meer geven. Beleggen is niet alleen leuk, maar kan je ook geld opleveren. Voor je begint met beleggen en een broker kiest, is het van belang te weten waar je bij elke broker aan toe bent. Om die reden is het goed om brokers te vergelijken voordat je met een zekere broker in zee gaat. Let op zaken als betrouwbaarheid, transparantie en hoe ze bekend staan (lees reviews van gebruikers), maar let ook op de punten in dit artikel: hoogte transactiekosten, service, gebruiksgemak, voorwaarden en belastingen.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.