Beurzen bevinden zich in niemandsland!

Nadat het steunniveau voor de AEX van 218 punten werd doorbroken is nu ook het steunniveau van 200 punten geslecht! Deze 2 belangrijke bodems werden weg geslagen door de beren in de markt. Het is nu wachten op een bodemvorming rond de 175 punten.

Emoties

De beurzen worden wereldwijd gedomineerd door de emoties van de particuliere beleggers en professionele partijen die speculeren door short te gaan. De pensioenfondsen staan voorlopig langs de zijlijn en zijn bezig met herstelplannen om hun dekkingsgraad weer op peil te krijgen.

De verhandelde volumes liggen afgelopen weken dan ook onder het gemiddelde. In deze dunne markt is de volatiliteit echter nog steeds erg hoog, dit is terug te vinden in de spectaculaire uitslagen van sommige individuele fondsen.

Gedwongen onteigening

Nederlands Minister van Financiën onderzoekt de mogelijkheden om een gedwongen onteigening van aandeelhouders wettelijk mogelijk te maken. In het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Ierland bestaat al de wettelijke mogelijkheid om beursgenoteerde financiële instellingen onvrijwillig te nationaliseren. De Duitse regering is ook bezig met soortgelijke wetgeving.

Deze stappen vormen geen wassen neus, kennelijk achten de betrokken regeringen het als een reëel scenario. Het is waarschijnlijk wel een uiterste redmiddel, dat ingezet kan worden als de nood echt aan de man is.

Technische analyse

De technische analyse kent verschillende belangrijke aannames, één daarvan is dat de geschiedenis zich herhaalt. Met een daling van de AEX naar 175 punten komen we terecht bij de bodems van 1994 en 1995. Voor de korte termijn kunnen we rekening houden met een kort en sterk herstel van 10%. Dit is echter een kort herstel binnen de dalende trend.

Bodemvorming

Een daling van de beurskoersen naar een onwaarschijnlijk laag niveau is essentieel voor een definitieve bodemvorming. Het geld dat langs de zijlijn staat moet weer de aandelenmarkten in gaan stromen. Door de dalende rentetarieven worden de obligaties minder aantrekkelijk. Dit geld kan terug stromen richting de aandelenbeurzen, net als het geld dat de komende tijd vrijkomt uit deposito’s.

Stimuleringsmaatregelen overheden

Komende maanden kunnen we ook eindelijk de impact gaan voelen van de stimuleringsmaatregelen van de verschillende overheden wereldwijd. Deze uitgaven zijn op zichzelf niet voldoende om het tij te keren maar vormen wel een belangrijke schakel in de ketting die de economie weer vlot moet trekken.

Durft u als belegger nu in te stappen, uw portefeuille te laten rusten en over 5 of 10 jaar weer eens naar uw rendement te kijken. Zo ja, dan kunt u nu wellicht de basis leggen voor een stevige winstgroei!

De informatie op deze pagina is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggr en haar redactie accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.