Beleggen in aandelen

De meest gebruikte manier van beleggen is het kopen en verkopen van aandelen. Aandelen worden door bedrijven uitgegeven.

Wie een aandeel koopt, koopt een stukje (vaak maar heel klein, tenzij je heel veel aandelen koopt) zeggenschap over een bepaald bedrijf. Het doel is echter om er winst mee te maken. Hoe werkt dat nu precies?

 

Aandelen kopen op de beurs

Je koopt aandelen op de beurs. Dat is ook de plek waar je ze weer verkoopt. De beurs is de plaats waar handelaren (traders) samenkomen.

In Nederland is de beurs gevestigd in Amsterdam, aan het beursplein. Alle grote financiële instellingen zijn daar aanwezig en verhandelen de aandelen van hun klanten. Als particulier hoef je niet naar de beurs. Je richt je tot een van de financiële instellingen die je het werk uit handen nemen. Zo’n financiële instelling die jouw belangen behartigt, wordt ook wel broker genoemd.

Tegenwoordig hoef je je echter niet meer te richten op de beurs zelf. Online beleggen is steeds meer in opmars. Online brokers zijn er in overvloed, die de klanten zo goed mogelijk bedienen. Het grote voordeel is dat deze brokers veel lagere tarieven hanteren dan de grote banken.

 

Hoe werkt een aandeel?

Een bedrijf dat beursgenoteerd is, geeft aandelen uit. Het doel is om daarmee geld op te halen om te kunnen investeren in het bedrijf. Wie een aandeel koopt krijgt een waardepapier en wordt mede-eigenaar van het bedrijf. Dat betekent dus dat 1.000 aandeelhouders samen eigenaar kunnen zijn van een bedrijf.

De waarde van het aandeel verandert voortdurend en hangt af van de vraag en het aanbod naar het aandeel. Willen veel mensen het aandeel kopen? Dan zal de prijs stijgen. Willen veel mensen het aandeel verkopen? Dan zal de prijs zakken.

Wie een aandeel in een bedrijf heeft, heeft zeggenschap. Er zijn aandeelhoudersvergaderingen waarin de aandeelhouders gehoord worden. Sommige bedrijven keren dividend uit over de winst van een jaar. Daarmee worden aandeelhouders beloond.

 

Hoe kun je beleggen in aandelen?

Het doel is dat je aandelen voor een hoger bedrag verkoopt dan wat je er voor betaald hebt. Bijvoorbeeld: een aandeel kost €25. Het is jouw doel om het voor meer dan €25 te verkopen. Stijgt de prijs naar €28 of €31? Dan is het voor jou een winstgevende zaak. Maar wanneer je moet verkopen, kan van veel zaken afhangen.

Afhankelijk van je eigen voorkeur kun je beleggen op de lange termijn en beleggen op de korte termijn.

Ervaring opdoen

De meeste beleggers onderstrepen het belang van ervaring. De ervaren belegger heeft alles meegemaakt: winst, verlies en twijfel. Door te beleggen, ervaar je alle emoties die bij het spel komen kijken. Je zal merken waar snelle winst te behalen valt, waar de risico’s hoog of laag zijn en wat je moet doen bij verlies.

Een advies is dan ook om gewoon lekker te beginnen, maar wel een slag om de arm te houden. Zorg ervoor dat je niet teveel risico kan lopen en je hele kapitaal kan verliezen. Zorg er juist voor dat je speling houdt en met kleine bedragen belegt. Op die manier is je leerrendement het hoogst en hopelijk geldt dat dan ook voor je winst.