AEX aan de rand van de afgrond

De mooiste bloemen groeien aan de rand van de afgrond. Afgelopen jaar hebben vele beleggers hun verlies genomen en hun cash in obligaties, deposito of op een spaarrekening onder gebracht. De vraag is wanneer het tijd is om weer in te stappen, het liefste zo dicht mogelijk bij de bodem van de koersen!

AEX

De AEX is afgelopen week op een stand van 219,81 punten gesloten. Afgelopen vrijdag werd met 214,96 punten het laagste punt sinds december 1995 bereikt. De financiƫle sector, Tomtom en Randstad waren afgelopen week erg volatiel en lieten per dag dubbelcijferige uitslagen zien.

Randstad sloot de week af met een verlies van 20,7% nadat bekend werd dat er dit jaar geen dividend uit wordt gekeerd. Het bedrijf moet flinke afschrijvingen doen op Vedior en er werd bevestigd dat de uitzendmarkt erg zwak is. De technische steun van 220 punten is erg belangrijk voor de AEX, een duik er onder geeft ruimte voor een daling tot aan de 180 punten.

Midkap

De Midkap heeft tot nu toe beter stand kunnen houden. In maart 2003 werd er een laagste koers van 231,12 neer gezet, afgelopen dinsdag werd het dal van 275,80 punten bereikt. De minder grote daling valt mede te verklaren door de afwezigheid van grote traditionele banken in de index. Traditioneel gezien worden kleinere bedrijven wel harder getroffen door economische tegenspoed. Het is dus zeker niet te zeggen dat er nu een bodem voor de Midkap is gelegd.

Protectionisme

Nederland is een doorvoerland en dus afhankelijk van de markten om ons heen. De bereikbaarheid van die markten en een wereldwijde open markt economie is essentieel voor een duurzame groei van de Nederlandse economie. Deze ambitie als doorvoerland is onder meer terug te vinden in het streven om knooppunt te worden voor de Europese gasdistributie.

Het gevaar tijdens een economische crisis is dat landen hun markten willen afschermen. Deze behoefte komt voor uit de drang om de binnenlandse industrie te beschermen tegen buitenlandse concurrenten en om economische steun niet weg te laten lekken. Dit protectionisme is echter een gevaar voor de vrije markt economie en vertraagt een duurzaam herstel van de wereldwijde economie.

Instapmoment

Er zijn vele artikelen te vinden op het internet over wat beleggers op dit moment wel of niet zouden moeten doen. Feit is dat niemand de bodem van deze financiƫle crisis kan voorspellen. Wat u wel kunt doen is de huidige bewegingen van de koersen verwerken in uw beleggingsplan.

Voor de lange termijn belegger is een daling van de koersen een mooi instapmoment. Als u het geld heeft lijkt het dus zinnig om komende maanden uw posities na iedere daling uit te breiden. Houdt echter ook voldoende cash aan om uw dagelijkse en incidentele verplichtingen na te kunnen komen.

De informatie in onze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggr.nl en haar redactie accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.