4 stappen voor wie wil beginnen met beleggen

Hoe kun je het beste beginnen met beleggen? Die vraag krijgt de redactie regelmatig voorgeschoteld. En terecht, want beleggen is een complexe bezigheid. Wie wil beleggen, moet rekening houden met een aantal risico’s en voorwaarden, maar tegelijkertijd weten waar het succes te behalen is. Beleggen is niet moeilijk, ook al komen er veel termen op je af. Beleggen is bovenal heel erg leuk en kan zeker winstgevend zijn. We zetten graag vier stappen uit elkaar die iedere beginnende belegger zou moeten zetten alvorens aan het beleggen te slaan. Deze vier stappen zijn handreikingen die je verder kunnen helpen.

 

Verdiep je in het jargon

Theorie is misschien niet direct waar je mee wil beginnen. We zijn ook geen voorstander van het verorberen van stapels theorie. Maar wat wel heel goed kan zijn is je te verdiepen in het vakjargon. Beleggen is een wereld die je wellicht nog niet kent. Er zijn veel termen die gebruikt worden en die je geacht wordt te kennen. Denk aan ‘short’ en ‘long’ en de vele begrippen die gebruikt worden om instrumenten aan te duiden (indices, CFD’s enzovoorts). Een simpel ABC voor beleggen kan hierbij al van enorme hulp zijn.

Door je in het jargon te verdiepen kun je sneller meekomen en zal je ook eerder tot een succesvolle trade komen. Wie weet wat hij doet zal daar immers beter in zijn dan iemand die geen idee heeft waarover hij het heeft.

 

Kijk af

Warren BuffetAfkijken mag. Sterker nog: de meeste beleggers kijken bij elkaar af. Wat doen de concurrenten? Waarop zetten zij in en welke aandelen, grondstoffen, obligaties, opties verkopen zij weer? Als er ineens veel vraag is naar een bepaalde grondstof, kan het zijn dat hier een reden voor is. Het kan dan ook geen kwaad om – als de meeste succesvolle beleggers dat doen – hier een graantje van mee te pikken.

Let wel op dat je niet alleen maar baseert op afkijken. Het is veel beter om zelf voldoende grip op beleggen te kijken, zodat je wellicht de eerste bent die ergens instapt. Dat kan natuurlijk veel meer rendement opleveren dan wanneer je er later bij komt kijken.

Een aanrader om ‘af te kijken’ is het boek over Warren Buffer, een van ’s werelds meest succesvolle beleggers. In zijn boek geeft hij heel veel tips en adviezen aan beginnende beleggers, die ook jij kan gebruiken om succesvol te zijn.

 

Ken de risico’s

Behalve de begrippen (het jargon) is het goed om te weten welke risico’s je kan lopen. Wie risico’s herkent zal er minder snel in verzanden.

Wat wel belangrijk is om te weten is dat de meeste rendementen doorgaans behaald worden in de meest risicovolle beleggingen. Dat is logisch. Iemand die bereid is meer risico te lopen maakt nu eenmaal kans (zij het een kleinere kans) op veel meer rendement.

De risico’s moet je leren kennen. Dat doe je het beste door uit te proberen. Start met lage rendementen en lage risico’s en zorg dat je het gevoel ervaart. Een risicoloze belegging bestaat niet. Wie belegt, speelt met risico’s. Echter, hoe kleiner die risico’s zijn, hoe minder er verdiend wordt. Maar zeker als je nog in de fase van het leren beleggen zit, kan het geen kwaad om met lagere risico’s te beginnen.

 

Stel een plan op

De laatste stap die je zou moeten zetten om succesvol te kunnen zijn in beleggen is het opstellen van een plan. In de meeste beroepen zijn plannen aan de orde van de dag, dus waarom niet in het beleggen? Misschien vind je het saai of vervelend om ervoor te gaan zitten, maar een plan kan je zeker helpen om succesvol te zijn. Want in een plan neem je risico’s op en sluit je uit wanneer je  verkoopt. Op die manier kun je je rendement zelf een beetje sturen. In een goed plan staan de volgende zaken duidelijk geformuleerd:

  • Hoeveel geld ga je beleggen in totaal? Wat is je beleggingsbudget?
  • Op welke instrumenten ga je inzetten? Liever niet teveel, want hoe meer je inzet, hoe meer je in de gaten moet houden.
  • Wanneer verkoop je een positie? Denk aan winst en verlies. Zeker bij verlies is het goed om je maximale verlies te bepalen. Het is spijtig dat je verliest, maar iedere belegger (en zeker de succesvolle beleggers van nu) hebben verlies ervaren. Je kunt wel invloed uitoefenen op dat verlies, door te bepalen wat je maximaal wil verliezen. Zo kun je voor jezelf het verlies enigszins in de hand houden.
  • Wanneer pak je winst? Winst is leuk, maar ook winst kan inzakken. De grootste fout wordt gemaakt door hebzucht. Een stijgend aandeel zal een keerpunt kennen. Het is dus zaak om voor dat keerpunt je aandeel te verkopen.

Dit plan is natuurlijk een levend document. Met andere woorden: je stelt het bij, je evalueert, je past aan en je gaat er als het ware mee naar bed en je staat ermee op. Het is jouw houvast en jouw eigen leerboek.

 

Starten met beleggen

Deze vier stappen kunnen de beginnende belegger heel goed op weg helpen in de wereld van beleggen. Door je te verdiepen in het vakjargon maak je kennis met de taal en weet je dus waarover je het hebt. Afkijken mag, omdat je zo successen van elkaar kan onderscheiden. Zorg wel dat je de risico’s kent. Over het algemeen geldt dat een hoger risico op meer rendement uitkomt. Begin met lage risico’s en ervaar het gevoel. Tot slot is het handig om een plan samen te stellen, waarin je winst en verlies, koop en verkoop, je budget en je doelen opneemt. Dit document neem je mee als je aan het beleggen slaat. Het wordt aangepast en bijgesteld, zodat er voor jou een enorme leerschool ontstaat.

Je kunt vandaag nog beginnen met beleggen. Maar we raden je wel aan om je tijd te nemen. Wie meer wil weten over beleggen en de markt een beetje wil volgen, kan een abonnement nemen op het bekende tijdschrift Beleggers Belangen. Dit is een tijdschrift dat wekelijks uitkomt en waarin echte experts aan het woord komen en alle facetten van het beleggen worden belicht.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.